Interesterified palm oil impairs glucose homeostasis and induces deleterious effects in liver of Swiss mice - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Metabolism Année : 2020

Interesterified palm oil impairs glucose homeostasis and induces deleterious effects in liver of Swiss mice

Josiane Érica Miyamoto
  • Fonction : Auteur
Andressa Reginato
  • Fonction : Auteur
Mariana Portovedo
  • Fonction : Auteur
Raísa Magno dos Santos
  • Fonction : Auteur
Marcella Aparecida Stahl
  • Fonction : Auteur
Márcia Queiroz Latorraca
  • Fonction : Auteur
Vanessa Cristina Arantes
  • Fonction : Auteur
Diego Luiz Doneda
  • Fonction : Auteur
Leticia Martins Ignacio-Souza
  • Fonction : Auteur
Adriana Souza Torsoni
  • Fonction : Auteur
Renato Grimaldi
  • Fonction : Auteur
Ana Paula Badan Ribeiro
  • Fonction : Auteur
Marcio Alberto Torsoni
  • Fonction : Auteur
Marciane Milanski

Résumé

Interesterified fats have largely replaced the partially hydrogenated oils which are the main dietary source of trans fat in industrialized food. This process promotes a random rearrangement of the native fatty acids and the results are different triacylglycerol (TAG) molecules without generating trans isomers. The role of interesterified fats in metabolism remains unclear. We evaluated metabolic parameters, glucose homeostasis and inflammatory markers in mice fed with normocaloric and normolipidic diets or hypercaloric and high-fat diet enriched with interesterified palm oil.

Dates et versions

hal-03561263 , version 1 (08-02-2022)

Identifiants

Citer

Josiane Érica Miyamoto, Andressa Reginato, Mariana Portovedo, Raísa Magno dos Santos, Marcella Aparecida Stahl, et al.. Interesterified palm oil impairs glucose homeostasis and induces deleterious effects in liver of Swiss mice. Metabolism, 2020, 112, pp.154350. ⟨10.1016/j.metabol.2020.154350⟩. ⟨hal-03561263⟩
18 Consultations
0 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More