Regulation of the glucocortocoid receptor mRNA levels in the gills of atlantic salmon (Salmo salar) during smoltification - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Bulletin Français de la Pêche et de la Pisciculture Année : 1998

Regulation of the glucocortocoid receptor mRNA levels in the gills of atlantic salmon (Salmo salar) during smoltification

Résumé

The regulation of the Glucocorticoid Receptor (GR) transcript was investigated in the gills of Atlantic salmon (Salmo salar) during the parr-smolt transformation. Sampling of parr and smolt fish was performed between December and July and in particular during the smoltification period occurring in spring. Quantification of GR transcripts revealed differences between the two groups in March and at the beginning of April. During these dates, the amounts of GR mRNA in parr gills were respectively three and two fold lower than those measured in smolts. In order to determine which factors are responsible for these differences, we studied the long-term effects of prolactin and Cortisol treatments on GR transcript in the gills of presmolt fish. The plasma levels of these two hormones respectively drop and rise during smoltification. Contrary to Cortisol long-term treatment which did not modify the amount of gill GR transcript, short-term treatment induced a significant decrease within 12 hours. Prolactin long-term treatment caused a significant increase of GR transcript abundance after 13 days of implant treatment. This result is unexpected with regard to those obtained in the smoltification analysis but is in agreement with previous studies performed in mammary gland revealing a positive control of PRL on GR in epithelial cells. Our data suggest that the regulation of the GR transcript during the parr-smolt transformation probably involves several hormonal factors.
La régulation de l'expression du gène codant pour le récepteur aux glucocorticoïdes (GR) dans les branchies de saumon atlantique (Salmo salar) a été étudiée durant la période de smoltification. Les prélèvements chez les poissons parrs et smolts ont été réalisés entre décembre et juillet et plus particulièrement pendant la phase de smoltification au printemps. La quantification du transcrit GR a révélé des différences significatives entre les deux groupes en mars et début avril. Durant ces périodes, les quantités d'ARNm GR dans les branchies de saumons parrs sont respectivement trois et deux fois plus faibles comparées à celles mesurées chez les saumons smolts. Dans le but de déterminer quels facteurs interviennent dans ces variations, nous avons étudié les effets à long terme de traitements à la prolactine et au Cortisol sur la quantité de transcrits GR dans les branchies de saumons presmolts. Les concentrations plasmatiques de ces deux hormones chutent et augmentent respectivement durant la période de smoltification. Contrairement au traitement à long terme du Cortisol qui n'a pas modifié la quantité d'ARNm GR, un traitement à court terme par cette même hormone induit une baisse significative des taux de transcrits GR à partir de 12 heures de traitement. D'autre part, un traitement à long terme par la prolactine provoque une augmentation significative des taux de transcrits GR à partir de 13 jours de traitement. Ce résultat, allant à rencontre de ceux obtenus dans l'analyse de la phase de smoltification, est en accord avec les résultats obtenus dans des lignées de cellules épithéliales de glandes mammaires qui démontrent un contrôle positif de la prolactine sur la quantité de récepteurs GR. Nos résultats suggèrent donc que de multiples facteurs doivent probablement intervenir dans la régulation survenant sur la quantité d'ARNm GR branchiale durant la smoltification.

Dates et versions

hal-01593931 , version 1 (26-09-2017)

Identifiants

Citer

David Mazurais, B. Ducouret, M. Tujague, Y. Valotaire, Helena d'Cotta, et al.. Regulation of the glucocortocoid receptor mRNA levels in the gills of atlantic salmon (Salmo salar) during smoltification. Bulletin Français de la Pêche et de la Pisciculture, 1998, 350-351, pp.499-510. ⟨10.1051/kmae:1998019⟩. ⟨hal-01593931⟩
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