New technologies and methodologies for site-specific viticulture - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin Année : 2007

New technologies and methodologies for site-specific viticulture

Résumé

This paper makes a brief overview of the tools and methods that have already been released or are currently under development to assess production variability in vineyards. It also reviews the main results published to date on the amount of variability observed in both yield (quantity) and grape quality at a within-field scale and some implications that the nature of the variation has for site-specific management. Methods and results: This paper is a review that presents the main experimental results from a recent assessment of the within-field variability of the main parameters in grape production : yield, sugar content, pH, vigour and also vine water status and its link with harvest quality. Information on the spatial structure of production variation is of importance as it provides an idea of how site-specific management may be applied to a particular field. Finally, one of the key points in viticulture is the assessment of the vine water restriction and its variability, over both time and space.Conclusion: The collection of high-resolution spatial information on crop production is now possible in viticulture. This information includes measurements of the local environment, including soil, canopy growth and the final quantity and quality of production. These new technologies and methodologies will allow growers and viticulturists to consider new management methods, more efficient experimental designs and provide a better understanding of the vine production system. Significance and impact of study: Precision viticulture tools and methods offer great opportunities in perennial cultivations, like winegrapes. Nevertheless, there are also challenges facing the viticulture industry before widespread adoption of such technologies will occur
Ce document fait un rapide état de l'art sur les techniques existantes ou en cours de développement permettant d'appréhender la variabilité spatiale des principaux paramètres en viticulture. Il fait également un état de l'art sur les principaux ordres de grandeur rencontrés dans plusieurs vignobles du monde en matière de variabilité spatiale (amplitude de variation, coefficient de variation) pour les principaux paramètres.Méthodes and résultats : Ce document présente les principaux résultats obtenus dans le domaine de la viticulture de précision. Il montre qu'au niveau intra-parcellaire, les principaux paramètres de production tels que le rendement, le sucre, le pH, la vigueur et l'état hydrique des plantes présentent une grande variabilité. Dans ce cas, une information importante est la structure spatiale de la variabilité afin de déterminer s'il est possible ou non de gérer les variations observées. Un des paramètres clés pour comprendre la variabilité spatiale de la qualité de la vendange est la contrainte hydrique et sa variabilité tant spatiale que temporelle.Conclusion : La mesure de paramètres localisés géographiquement en ligne, grâce à des capteurs embarqués sur machine ou grâce à des images aériennes, ne présente plus d'obstacle majeur en viticulture. À court terme, la mesure spatialisée à haute résolution et systématique de paramètres sur la plante et le sol va donc devenir une réalité en viticulture. Ces sources d'information permettent d'accéder à une connaissance fine des systèmes de production qu'il était difficile d'appréhender avec des systèmes de mesure classiques.Signification et impact de l'étude : Cette étude montre que les outils et méthodes relatifs à la viticulture de précision sont très pertinents pour aider à la gestion de cultures pérennes comme la vigne. Elle met aussi en évidence les défis techniques et sociaux qui sont à relever par la filière avant d'envisager une adoption massive de ces outils et méthodes
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02666054 , version 1 (31-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02666054 , version 1
  • PRODINRA : 9772
  • WOS : 000247708100001

Citer

Bruno Tisseyre, Hernan Ojeda, James Taylor. New technologies and methodologies for site-specific viticulture. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, 2007, 41 (2), pp.63-76. ⟨hal-02666054⟩
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