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Article Dans Une Revue Innovations Agronomiques Année : 2008

Evolution de la flore adventice des champs cultivés au cours des dernières décennies : vers la sélection de groupes d'espèces répondant aux systèmes de culture

Guillaume Fried
Bruno B. Chauvel
Xavier Reboud

Résumé

The intensification of agricultural practices during the last century has strongly impacted weed communities. The weed species that are now more commonly observed are those that have taken benefit from the multiple and complex selection pressures attached to the changes of agriculture and management of the agricultural landscape such as the increasing use of herbicides and fertilizers or the introduction of new crops over large areas. In response to these changes, weed species with characteristics of ‘generalist’ have largely increased; in parallel, specialized guilds of weed species have emerged enhanced by the recurrent cultivation of crops they are well adapted to. These changes in the weed flora have occurred at the expense of the guild of weed species that are adapted to poor (oligotrophic?) or more extreme environments. This group has largely declined and is now at the verges of getting extinct. Overall over the last 30 years, these different processes have led to a 44% decline in weed diversity found in each field while the mean plant density decreased by 67% with possible incidences on other guilds of parasitic plants, microbes and animals of the agroecosystem feeding on weeds. The possibility to combine the double objective of maintaining high production and better sustainability in agriculture is thus questioned. Weeds are a good model to assess the impacts of agricultural changes and monitoring networks, although expensive, are of primary importance to identify and precisely quantify the biological changes occurring in agroecosystems.
L’intensification des pratiques culturales depuis le début de 20ème siècle a eu un impact important sur la composition des communautés de mauvaises herbes. Les espèces adventices observées aujourd’hui sont issues de processus de sélection multiples et parfois différents voire opposés d’une culture à une autre. Depuis la seconde guerre mondiale, le développement de nouvelles cultures associées au désherbage chimique, a parfois contribué à renforcer une spécialisation des flores par culture. Cependant, l’intensité du désherbage chimique et l’augmentation de la fertilisation azotée a surtout banalisé la flore, sélectionnant les espèces généralistes les plus nitrophiles et compétitives au détriment des espèces spécialistes de milieux pauvres ou particuliers (sableux, humides ou calcaires). Globalement, les parcelles cultivées hébergent aujourd’hui moins d’espèces qu’il y a 30 ans et à une densité moyenne bien plus faible. D’autres guildes dépendantes des adventices pourraient en pâtir. A l’avenir, la mise en place d’une agriculture basée sur une réduction des intrants va obligatoirement favoriser une nouvelle évolution de cette flore. Limiter les effets négatifs des communautés de mauvaises herbes tout en entretenant la diversité de ces communautés végétales constitue un objectif agronomique ambitieux mais devant être atteint par les agricultures de demain.
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Citer

Guillaume Fried, Bruno B. Chauvel, Xavier Reboud. Evolution de la flore adventice des champs cultivés au cours des dernières décennies : vers la sélection de groupes d'espèces répondant aux systèmes de culture. Innovations Agronomiques, 2008, 3, pp.15-26. ⟨hal-02654950⟩
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