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Article Dans Une Revue OCL Oilseeds and fats crops and lipids Année : 2015

The Bleu Blanc Cœur path: impacts on animal products and human health

La filière Bleu Blanc Coeur : impacts en nutrition animale et humaine

Résumé

The first part of this article takes stock of the interest of incorporating extruded linseed into animal feed. The α-linolenic fatty acid and polyunsaturated fatty acid long chain n-3 derivative content of various animal products are explained and compared with products from animals receiving feed with no linseed. The second part of the article shows the interest of providing products for human consumption from the Bleu Blanc Coeur path. Clinical studies have been carried out. These products lower cholesterol, circulating triglycerides, weight and blood pressure. All in all, these products are of interest for human health.
La première partie de cet article dresse un bilan de l’intérêt de l’incorporation des graines de lin extrudées dans l’alimentation animale. Les teneurs en acides gras α-linolénique et en acides gras dérivés polyinsaturés à longue chaîne n-3 de divers produits animaux sont rapportés et comparés avec des produits issus d’animaux recevant une alimentation sans graines de lin. La seconde partie de l’article montre l’intérêt d’apporter à l’Homme les produits issus de la filière Bleu Blanc Coeur. Des études cliniques ont été réalisées. Ces produits permettent de baisser la cholestérolémie, les triglycérides circulants, le poids et la tension artérielle. Globalement, ces produits présentent un intérêt pour la santé de l’Homme.
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hal-02636932 , version 1 (27-05-2020)

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Citer

Jacques Mourot, Auriane de Tonnac. The Bleu Blanc Cœur path: impacts on animal products and human health. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2015, 22 (6), pp.D610. ⟨10.1051/ocl/2015051⟩. ⟨hal-02636932⟩
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