The fuzzy set theory:a helpful tool for the estimation of sensory properties of crusting sausage appearance by a single expert - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Food Quality and Preference Année : 2002

The fuzzy set theory:a helpful tool for the estimation of sensory properties of crusting sausage appearance by a single expert

La théorie des sous-ensembles flous : un outil utile pour l'estimation des propriétés sensorielles par un seul expert du croûtage

J. Hossenlopp
  • Fonction : Auteur
G. Mauris
  • Fonction : Auteur
G. Trystram
  • Fonction : Auteur

Résumé

Finished food products must meet specific sensory, sanitary, technological requirements. Among these requirements, sensory properties are essential because they condition the choice and the preferences of consumers. We propose an approach based on the theory of fuzzy sets to reproduce, with the help of a camera, the evaluation of sensory properties, made close to the manufacturing line (at-line), by a single expert:the operator. Our study is applied to the assessment of a sausage defect: the crusting. By means of a camera and an adapted image processing, the human evaluation of crusting is reproduced. Good results have been obtained from a data base of 76 images.
Les produits finis alimentaires doivent respecter des propriétés sensorielles, sanitaires et technologiques définies dans le cahier des charges. Parmi ces propriétés, les propriétés sensorielles sont essentielles car elles conditionnent le choix et préférences des consommateurs. Nous proposons une approche basée sur la théorie des ensembles flous pour reproduire, avec l'aide d'une caméra, l'évaluation des propriétés sensorielles, faite près de la ligne par un seul expert : l'opérateur. Notre étude est appliquée à l'évaluation d'un défaut du saucisson : le croûtage. Par une caméra et un traitement d'images adapté, l'évaluation humaine du croûtage est reproduite. De bons résultats sont obtenus sur une base de données de 76 images.

Mots clés

Dates et versions

hal-02581086 , version 1 (14-05-2020)

Identifiants

Citer

I. Ioannou, N. Perrot, J. Hossenlopp, G. Mauris, G. Trystram. The fuzzy set theory:a helpful tool for the estimation of sensory properties of crusting sausage appearance by a single expert. Food Quality and Preference, 2002, 13 (7-8), pp.589-595. ⟨10.1016/S0950-3293(02)00045-9⟩. ⟨hal-02581086⟩
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