Impact des mélanges de pesticides. - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Innovations Agronomiques Année : 2019

Impact des mélanges de pesticides.

Résumé

Pesticides are considered as risk factors for human health. Many epidemiological studies show a positive association between occupational exposure to pesticides and the development of some pathologies.. Consumers are exposed through food intake to low-dose pesticide cocktails and the question of the effects of such an exposure on health arises. Recent epidemiological studies show that the risk of certain cancers and metabolic disorders is lower in population whose proportion of organic food in diet is important. Pesticides are biologically active compounds and have various effects on many cellular and molecular targets. Their effects observed in vitro in human cell models or in vivo in animals strengthen the plausibility of the link between pesticide exposure and human health. Pesticide mixtures lead to a variety of effects and the interaction between pesticides is complex and involves a network of targets and mechanisms at different levels. The complexity of the cocktail effects raises different questions about their prediction. Specially, are the notions of additive, synergistic or antagonist toxicity relevant to talk about multiple networks of interaction levels? Which steps of the mechanisms of action of two chemicals should be taken into account to ensure the reliability of predictive models, and how to integrate all the targets and mechanisms at different levels affected by pesticide and transcribe them to an apical response which is the most important in terms of toxicological risk assessment. In addition, from our recent experimental results the question raises of the role of chronicity of exposure which repeated insidious effects throughout lifetime can exceed of capacity of repair or adaptation or detoxification of the organism leading to the deregulation of the physiology.
Les pesticides sont considérés comme des facteurs de risque pour la santé chez l’homme. De nombreuses études épidémiologiques montrent en effet une association entre l’exposition professionnelle aux pesticides et l’apparition de certaines pathologies. La population générale est exposée via l’alimentation à des cocktails de pesticides à faibles doses et la question posée est de savoir quels sont les effets d’une telle exposition sur la santé. Les pesticides sont des composés biologiquement actifs et exercent des effets sur diverses cibles cellulaires et moléculaires. Les mélanges de pesticides conduisent à des effets variés et la base des interactions entre composés est complexe et implique un réseau de cibles et de mécanismes à différents niveaux. La complexité des effets cocktails soulève différentes questions quant à leur prédiction. Notamment les notions de mécanismes de toxicité additif, synergique ou antagoniste etc. Sont-elles adaptées pour parler des réseaux multiples des niveaux d’interactions ? Quelles étapes des mécanismes d’action de deux produits chimiques doivent être prises en considération pour assurer la fiabilité des modèles prédictifs, et comment intégrer l’ensemble des perturbations mécanistiques, toxicocinétique, moléculaires et les transcrire vers une réponse apicale qui est la donnée la plus importante en termes d’évaluation des risques toxicologiques. Par ailleurs nos résultats expérimentaux récents soulèvent la question du rôle de la chronicité de l’exposition dont les effets insidieux parce qu’ils se reproduisent de façon répétée tout au long de la vie peuvent conduire au dépassement des capacités de réparations d’adaptation de détoxification de l’organisme conduisant à la dérégulation de l’homéostasie de l’organisme.
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Citer

Laurence Gamet-Payrastre. Impact des mélanges de pesticides.. Innovations Agronomiques, 2019, 73, pp.51-59. ⟨10.15454/3WKNA9⟩. ⟨hal-02282298⟩
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