Cereal Production, Undernourishment and Food Insecurity in South Asia - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Pré-Publication, Document De Travail Année : 2020

Cereal Production, Undernourishment and Food Insecurity in South Asia

Résumé

South Asia remains one of the major strongholds of hunger in the world, despite the fact that, following the Green Revolution, cereal production in the countries of this region tripled during the second half of the 20th century. This study examines the role played by this increase in cereal production in improving the region’s nutrition and food security situation. We study the association between the different aspects of food security and cereal production in South Asia that have prevailed over the past 25 years. We find a beneficial role of the production and yield of cereals in lowering the extent of undernourishment. A 1% increase in cereal production and yield is associated with upto 0.84% decrease in the prevalence of undernourishment. The impact is significant over a period of three years. The positive effect is particularly evident in the case of rice and maize production. An improvement is seen in the aspects of availability, stability and utilisation of food security but not in the aspect of access. These findings are robust to alternative specifications and techniques. The results explain, in part, the means by which South Asian nations have managed to stall relative increases in extreme hunger and food insecurity.
L’Asie du Sud est l’une des régions du monde où l’insécurité alimentaire est la plus forte. Cela est malgré le fait que les pays de cette région ont lancé dans la deuxième partie du XXème siècle la Révolution verte qui a permis de tripler la production de céréales. Cet article cherche à étudier le rôle qu’a pu jouer la hausse de la production de céréales dans l’amélioration de la sécurité alimentaire en Asie du Sud. En intégrant plusieurs facteurs économiques, démographiques, sociaux et climatiques qui influencent la sécurité alimentaire, notre étude tient compte de la relation entre différents aspects de la sécurité alimentaire et de la production de céréales qui a pu existé pendant les 25 dernières années. Nos résultats indiquent un rôle positif joué par l’évolution de la production et du rendement de céréales sur le nombre de personnes sous-alimentées. Cet impact est vérifié pour différentes dimensions de la sécurité alimentaire (la disponibilité physique des aliments, la stabilité dans le temps et l’utilisation des aliments) mais pas pour l’accès économique et physique des aliments. De plus, la relation positive est particulièrement forte pour les productions de riz et de maïs. L’effet bénéfique sur la sécurité alimentaire perdure jusqu’à trois ans. Ces résultats sont robustes, ayant été testés par différentes spécifications et techniques empiriques. Ils expliquent, en partie, comment les pays d’Asie du Sud ont réussi à réduire l’insécurité alimentaire.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)
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Dates et versions

hal-02089616 , version 1 (03-04-2019)
hal-02089616 , version 2 (13-02-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02089616 , version 2

Citer

Mazhar Mughal, Charlotte Fontan Sers. Cereal Production, Undernourishment and Food Insecurity in South Asia. 2020. ⟨hal-02089616v2⟩
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