Between the approved and the actual dose: a diagnosis of pesticide overdosing in French vineyards
Entre dose homologuée et dose réellement appliquée : un diagnostic des exploitations viticoles françaises
Résumé
In this article, we explore the factors leading winegrowers to apply pesticide doses exceeding the official recommendations. Our approach is founded on an original methodology that determines practices of overdosing by matching four databases in 2006: the Farm Accountancy Data Network (FADN); the cropping practices survey (PK) in the winegrowing sector; the e-phy database operated by the French Ministry of Agriculture and Food, which identifies authorised doses per input; and climatic data measured by the Météo France meteorological office. Our sample, which contains 105 vineyards throughout France, reveals that 50% of these winegrowers never overdose, while 24% systematically apply excessive doses of pesticides. The latter group benefits from a comfortable financial situation, but suffers from an unfavourable climate.
Dans cet article, nous étudions les facteurs qui conduisent certains viticulteurs à surdoser leur utilisation de pesticides par rapport aux prescriptions règlementaires. Notre approche repose sur une méthodologie originale qui détermine les pratiques de surdosage par un appariement de quatre bases de données de 2006 : le Réseau d’information comptable agricole (RICA), l’enquête des pratiques culturales (PK) en viticulture, la base e-phy gérée par le ministère de l’Agriculture et de l’Alimentation, qui identifie les doses autorisées par intrant et des données climatiques issues de relevés Météo France. Dans notre échantillon de 105 exploitations, 50 % des exploitants ne surdosent jamais alors que 24 % surdosent de façon systématique toutes leurs applications de pesticides. Ces derniers bénéficient notamment d’une situation financière confortable mais souffrent d’un climat défavorable.