Cultiver la différence : Le développement de la viticulture biologique dans le Gaillacois - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Chapitre D'ouvrage Année : 2014

Cultivate the difference: the development of organic wine in Gaillacois

Cultiver la différence : Le développement de la viticulture biologique dans le Gaillacois

Jean-Louis Vincq
  • Fonction : Auteur
  • PersonId : 1013634
Michaël Pouzenc

Résumé

The vineyard of Gaillac is particularly illustrative of a fast development of the organic production participating in a repositioning of the whole vineyard. How do the organic producers consider their wine? How do they contribute to revitalize the market of wines of Gaillac and, in so doing, how do they participate in the rearrangement of what makes resource in this territory? In front of these questions, on one hand, the theory of conventions help us to specify the various categories of organic producers. On the other hand, the studies on the territorial resource allow us to specify the current territorialisation of the wine production and the participation of the organic wine in a recombination of various types of resources.

Domaines

Géographie
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-01569468 , version 1 (22-10-2017)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01569468 , version 1

Citer

Florian Houard, Jean-Louis Vincq, Michaël Pouzenc. Cultiver la différence : Le développement de la viticulture biologique dans le Gaillacois. L'Harmattan; Jean-Claude Taddei. Les territoires du vin, , pp.339-360, 2014. ⟨hal-01569468⟩
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