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Rapport Année : 2009

Agglomeration externalities and technical efficiency in French pig production

Résumé

The objective of the paper is to assess the effects of spatial agglomeration on the technical efficiency of French pig farms. We use a two-stage method with the first stage consisting of calculating the efficiency scores of pig activity with the non-parametric Data Envelopment Analysis (DEA) method, and the second stage being a regression of these scores on agglomeration variables. Data consist of 936 French pig producers in 2004. Results suggest that these farms were as much affected by positive agglomeration externalities (in the form of knowledge spillovers due to the density of farms, and arising from their closeness to downstream markets) as any other businesses. Our analysis also sheds light on the specificity of the sector, namely that environment pressures can force pig farmers to be more efficient, an effect that may be counteracted when legal dispositions relating to manure spreading are too stringent.
L’objectif est d’évaluer les effets de l’agglomération spatiale sur l’efficacité technique des exploitations porcines françaises. Nous utilisons une approche en deux étapes. Dans la première étape, nous calculons les scores d’efficacité de l’activité porcine avec la méthode non-paramétrique “Data Envelopment Analysis” (DEA; Analyse d’Enveloppement des Données). La deuxième étape consiste en une régression de ces scores sur des variables d’agglomération. Les données utilisées sont celles de 936 producteurs porcins en 2004. Les résultats suggèrent que ces exploitations ont été autant affectées par des externalités positives d’agglomération (provenant de la diffusion des connaissances facilitée par la densité d’exploitations, ou de la proximité des exploitations avec les marchés d’aval) que n’importe quel autre type d’entreprise. Notre analyse montre, de plus, qu’il y a une spécificité du secteur porcin : les pressions environnementales peuvent inciter les exploitants à être plus efficaces ; néanmoins, si les règlementations environnementales liées à l’épandage de lisier sont trop contraignantes, cet effet est neutralisé.
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Dates et versions

hal-01462388 , version 1 (06-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01462388 , version 1
  • PRODINRA : 32605

Citer

Solene Larue, Laure Latruffe. Agglomeration externalities and technical efficiency in French pig production. [University works] auto-saisine. 2009, 29 p. ⟨hal-01462388⟩
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