Ruminal phosphorus availability from several feedstuffs measured by the nylon bag technique - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Reproduction Nutrition Development Année : 2000

Ruminal phosphorus availability from several feedstuffs measured by the nylon bag technique

David Bravo
  • Fonction : Auteur
François Meschy
  • Fonction : Auteur
Catherine Bogaert
  • Fonction : Auteur
Daniel Sauvant

Résumé

The present study was aimed at determining rumen phosphorus availability of some feedstuffs assessed with the nylon bag technique: forage (alfalfa), cereals (control-C wheat, formaldehyde treated-FT wheat, barley, corn), cereal by-products (wheat bran, wheat distillers, corn distillers) and meals (C and FT soya bean meals, rapeseed meals and sunflower meals). Rumen phosphorus availability was not uniform amongst the feedstuffs, varying from 33.1% (FT rapeseed meal) to 84.7% (C wheat). Alfalfa phosphorus release kinetics showed high bacterial phosphorus contamination. Technological treatments affected phosphorus content of by-products by either increasing (wheat bran and distillers) or decreasing (corn distillers) after germ extraction from the seed. Formaldehyde treatment decreasing rumen phosphorus availability (from 77.2% vs. 89.4% for wheat to 33.1% vs. 64.4% for the rapeseed meal) may depreciate the phosphorus nutritional value of FT meals.
Disponibilité ruminale du phosphore de certaines matières premières mesurée à l'aide de la méthode des sachets nylon. Cet article décrit la détermination, par la méthode des sachets nylon, de la disponibilité ruminale du phosphore d'un fourrage (luzerne déshydratée), de céréales (blé, blé tanné, orge, maïs), de sous-produits de céréales (son et drêches de blé, drêches de maïs) et de tourteaux (soja et soja tanné, colza et colza tanné, tournesol et tournesol tanné). La disponibilité ruminale du phosphore est très variable : de 33,1 % (tourteau de colza tanné) à 84,7 % (blé). La cinétique de libération du phosphore de la luzerne indique une importante contamination par le phosphore bactérien. Les traitements technologiques influencent la teneur en phosphore. L'extraction du germe enrichit (son et drêches de blé) ou appauvrit (drêche de maïs) en phosphore les sous-produits par rapport à la céréale. Le tannage au formol, diminuant la disponibilité ruminale du phosphore (de 77,2 % vs. 89,4 % , blé à 33,1 % vs. 64,4 % , tourteau de colza), semble pénaliser la valeur nutritionnelle du phosphore des tourteaux tannés.
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Citer

David Bravo, François Meschy, Catherine Bogaert, Daniel Sauvant. Ruminal phosphorus availability from several feedstuffs measured by the nylon bag technique. Reproduction Nutrition Development, 2000, 40 (2), pp.149-162. ⟨10.1051/rnd:2000126⟩. ⟨hal-00900391⟩
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