Effect of health disorders on culling in dairy cows: a review and a critical discussion - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Annales de zootechnie Année : 2000

Effect of health disorders on culling in dairy cows: a review and a critical discussion

François Beaudeau
Henri Seegers
  • Fonction : Auteur
Vincent Ducrocq
Christine Fourichon
Nathalie Bareille

Résumé

Risk of culling consequent to the main health disorders occurring in the current production systems is reviewed. Survival analysis including health disorders as time-dependent variables is considered to be the most appropriate method to assess their effects because they allow a better description of the exact follow-up of disease history. Farmers preferentially consider health events in the current lactation and/or those occurring in early stages of lactation for making culling decisions. The unfavourable direct effects on culling of dystocia and udder disorders (mastitis and teat injuries) are clearly demonstrated, whereas there are variations between studies on the association between metabolic and reproductive disorders and culling. These variations may be due to differences in study designs, populations involved and methods. Consequences, in terms of estimated effect of health disorders, of methodological choices (e.g. whether or not including in the models descriptors for milk yield and/or reproductive performance) are discussed. Metabolic and reproductive disorders may act indirectly through a subsequent decrease in milk yield and reproductive performance. The impact of health disorders on longevity is on average weak, compared to the impact of low milk yield potential and poor reproductive performance. Herd characteristics (availability of heifers, quota, farmer's attitude towards risk and uncertainty...) modify the risk for a cow to be culled for a given health disorder. Aims of further studies could be (1) to interpret the meaning and to analyse the reliability of culling reasons information, (2) to evaluate the relative effect on culling of health disorders and performance (milk yield and reproduction) in different parities, (3) to investigate the role of components of the herd effect on the risk of culling.
Risque de réforme associé à la survenue de troubles de santé chez la vache laitière : revue et discussion critique. La revue porte sur le risque de réforme consécutif à la survenue des principaux troubles de santé dans les systèmes de production actuels. Pour estimer ce risque, les modèles d'analyse de survie dans lesquels les troubles de santé sont définis en tant que variables dépendantes du temps apparaissent les plus appropriés car ils permettent de tenir compte des variations de leurs effets au cours de la carrière des animaux. Pour décider la réforme, les éleveurs tiennent compte préférentiellement des évènements de santé survenant dans la lactation en cours et/ou en début de lactation. Dans l'ensemble des études, le risque de réforme après survenue d'une dystocie et/ou d'un trouble de la mamelle (mammites, blessures du trayon) est augmenté, alors que les travaux divergent quant aux effets des troubles métaboliques et de la reproduction. Les différences de populations d'étude, variables d'étude et méthodes utilisées peuvent expliquer ces différences de résultats. Les conséquences, en terme d'effets estimés, des choix méthodologiques effectués (par exemple, le choix d'inclure ou non dans les modèles des descripteurs des performances de production et de reproduction dans la lactation de réforme) sont discutées. L'effet des troubles métaboliques et de la reproduction sur le risque de réforme serait plutôt indirect, via la diminution des performances qu'ils peuvent induire. L'effet des troubles de santé est en moyenne plus faible que celui de faibles performances de production et de reproduction. Pour une vache donnée, le risque de réforme consécutif à la survenue d'un trouble de santé dépend fortement des caractéristiques de l'élevage (disponibilité en génisses de remplacement, situation par rapport au quota, ...). L'intérêt de nouveaux travaux (1) pour préciser le sens et analyser la fiabilité de l'information relative aux motifs de réforme, (2) pour évaluer l'impact relatif des troubles de santé et des performances sur la réforme dans les différentes parités, (3) pour identifier et quantifier le rôle des facteurs d'élevage sur le risque de réforme est souligné.
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Citer

François Beaudeau, Henri Seegers, Vincent Ducrocq, Christine Fourichon, Nathalie Bareille. Effect of health disorders on culling in dairy cows: a review and a critical discussion. Annales de zootechnie, 2000, 49 (4), pp.293-311. ⟨10.1051/animres:2000102⟩. ⟨hal-00889897⟩
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