Feeding behaviour and intake of heifers fed on hays of various quality, offered alone or in a choice situation - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Animal Research Année : 2002

Feeding behaviour and intake of heifers fed on hays of various quality, offered alone or in a choice situation

Cécile Ginane
René Baumont
Jacques Lassalas
Michel Petit

Résumé

We studied the feeding behaviour of cattle offered unconstrained choices between two hays of either different or similar nutritive values, and linked these choices to their behaviour when the same forages were offered alone. Over successive 10-day periods, six 15-month-old Aubrac heifers received three hays (a leafy one, G, and two late cut ones, C1 and C2, of very similar nutritive value), ad libitum, alternately alone and associated two by two. As expected, the heifers ate more G than C1 or C2 when the hay was offered alone, and preferred G in choice trials. They displayed a similar behaviour towards C1 and C2 when they were given alone, and also when they were independently associated with G (C1 and C2 making up 18% and 17% of the total intake and 21% and 17% of total feeding time, respectively) or when they were offered together (each accounting for nearly 50% of the total intake or feeding time). The choices could be related to the daily intakes of the forages given alone, which could thus be a good predictor of relative daily intakes under choice conditions. Heifers always showed partial choices, which could be seen as the research of the maintenance of optimal ruminal conditions, the result of sampling behaviour and/or the pleasure associated with the diversity of the diet. Their tendency to diversify the diet was also supported by the reaction to the recent diet by temporarily increasing their preference for the hay that had not been offered during the previous no-choice sub-period. Finally, all the choice situations raised the daily dry matter intake, which could be seen as the result of their motivation to eat due to the diversity of the offer.
Comportement alimentaire et ingestion chez des génisses alimentées avec des foins de qualité variable, distribués seuls ou deux par deux. Nous avons étudié les choix alimentaires de bovins entre deux foins de valeurs alimentaires similaires ou différentes, et nous avons relié ces choix au comportement d'ingestion des animaux lorsque chaque fourrage leur a été proposé seul. Au cours de périodes successives de 10 jours, six génisses Aubrac âgées de 15 mois ont reçu trois foins (un foin de regain G et deux foins tardifs C1 et C2 de valeurs alimentaires similaires) à volonté, alternativement distribués seuls ou associés deux par deux. Les génisses ont ingéré G en plus grande quantité que C1 ou C2 lorsque les foins étaient distribués seuls et l'ont préféré en situation de choix. Elles ont eu des comportements similaires vis-à-vis de C1 et de C2 distribués seuls, mais également lorsqu'ils étaient offerts avec G (C1 et C2 représentant respectivement 18 % et 17 % des quantités ingérées totales, et 21 % et 17 % du temps d'ingestion) ou lorsqu'ils étaient distribués ensemble (chaque foin représentant environ 50 % des quantités ingérées et du temps d'ingestion). Les choix étaient en accord avec l'ingestibilité des fourrages distribués seuls, qui pourrait donc être un bon critère de prévision des quantités ingérées relatives en situation de choix. Les génisses ont toujours montré des choix mixtes, ce qui peut être interprété comme la recherche d'un maintien de conditions ruminales optimales, le résultat d'un comportement d'échantillonnage et/ou du plaisir associé à un régime diversifié. Leur tendance à diversifier le régime s'est également exprimée lors du passage d'une situation de non choix à une situation de choix, par l'augmentation temporaire de leur préférence pour le foin qui n'avait pas été distribué précédemment. Enfin, la situation de choix a significativement stimulé l'ingestion quels que soient les foins offerts, pouvant traduire une augmentation de la motivation à ingérer liée à la diversité de l'offre.

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Citer

Cécile Ginane, René Baumont, Jacques Lassalas, Michel Petit. Feeding behaviour and intake of heifers fed on hays of various quality, offered alone or in a choice situation. Animal Research, 2002, 51 (3), pp.177-188. ⟨10.1051/animres:2002016⟩. ⟨hal-00889849⟩
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