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Article Dans Une Revue Animal Research Année : 2005

Effects of Ochratoxin A on heavy pig production

Luca Malagutti
  • Fonction : Auteur
Michele Zannotti
  • Fonction : Auteur
Andrea Scampini
  • Fonction : Auteur
Franca Sciaraffia
  • Fonction : Auteur

Résumé

Ochratoxin A (OTA) is a widespread mycotoxin mainly produced by Aspergillus ochraceus and Penicillium verrucosum which can affect cereals and which occurs in meat and meat products. It has been demonstrated that OTA is nephrotoxic, hepatotoxic and carcinogenic in all mammalian species; pigs and poultry are the species most exposed to OTA toxicity. The aim of this research was to evaluate the effects of OTA added to the growing pigs' diet, with regards to growing parameters and the amount of OTA present in animal meat. Sixty-four pigs, divided into 2 homogenous groups, were reared for 119 days, from live weight of 41 kg to slaughtering. The control group was fed a commercial pig feed and the treated group was given the same feed with the addition of 25 $\mu$g*kg-1 of OTA. No significant differences were observed regarding growing parameters after 62 days but at the end of the trial, OTA supplementation decreased final live body weight (163.4 kg vs. 170.9 kg, P<0.05), average daily gain (1030 g vs. 1094 g, P<0.01) and feed efficiency (about -7%, P<0.05) whilst feed intake did not differ. A higher amount of OTA was observed in the kidneys. There was also a much higher amount of OTA in the liver and semimembranosus muscle than the maximum limit of 1 $\mu$g*kg-1 established by the European Union for human consumption food.
Effets de l'Ochratoxine A sur la production du porc lourd. L'Ochratoxine A (OTA) est une mycotoxine largement répandue, produite principalement par Aspergillus Ochraceus et Penicillium verrucosum. On la retrouve dans les céréales, mais aussi dans la viande et ses dérivés. Il a été démontré que l'OTA était néphrotoxique, hépatoxique et cancérogène pour tous les mammifères, les porcs et les volailles étant les espèces les plus exposées à sa toxicité. L'objectif de cette étude était d'évaluer les effets de l'OTA introduite dans l'alimentation des porcs sur les performances de croissance et sur la présence de résidus d'OTA dans l'animal. Soixante-quatre porcs, répartis en deux groupes homogènes, ont été élevés pendant 119 jours, de 41 kg de poids vif jusqu'à l'abattage. Le groupe témoin a été nourri avec un aliment commercial et le groupe expérimental a reçu le même aliment additionné de 25 $\mu$g*kg-1 d'OTA. Si aucun paramètre de croissance n'a été affecté par le traitement jusqu'à 62 jours de mesure ; à la fin de l'expérience, le poids vif final (170,9 kg vs. 163,4 kg, P<0,05), le gain moyen de poids quotidien (1094 vs. 1030 g, P<0,01) et l'efficacité alimentaire (-7 %, P<0,05), des porcs consommant l'OTA, ont été diminués ; tandis que l'ingestion alimentaire est restée inchangée. La teneur la plus élevée en OTA a été trouvée dans les reins. Dans le foie et dans le muscle semimembranosus, elle a été largement supérieure à la limite maximale de 1 $\mu$g*kg-1 fixée par l'Union Européenne pour les denrées destinées à l'alimentation humaine.
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  • HAL Id : hal-00890035 , version 1

Citer

Luca Malagutti, Michele Zannotti, Andrea Scampini, Franca Sciaraffia. Effects of Ochratoxin A on heavy pig production. Animal Research, 2005, 54 (3), pp.179-184. ⟨hal-00890035⟩
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