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Article Dans Une Revue Animal Research Année : 2005

A comparison of perennial ryegrass cultivars differing in heading date and grass ploidy with spring calving dairy cows grazed at two different stocking rates

Michael O'Donovan
  • Fonction : Auteur
Luc Delaby

Résumé

Milk production systems in Ireland are based on the efficient conversion of grazed grass to milk. Increasing cow performance at pasture maybe possible with the use of grass cultivars better suited to the system. The objective of this study was to examine the effects on milk production performance, dry matter intake and sward characteristics of grass cultivars with contrasting heading date (HD; intermediate or late) and grass ploidy (PL; diploid or tetraploid) when grazed at two different stocking rates (SR; low or high), according to a 2 × 2 × 2 factorial design. The study took place over a 2 year period. Eighty Holstein spring calving cows were balanced into eight individual groups (10 cows per treatment) and were assigned randomly to one of eight grazing treatments. The stocking rate imposed from April to early June in year 1 was 4.8 and 4.3 cows per ha for high and low stocking rates and 3.9 and 3.5 cows per ha for the remainder of the study. Stocking rates imposed in year 2, were 5.1 and 4.2 cows per ha from April to early June and 4.3 and 3.5 cows per ha thereafter. The experiment began in April and finished in late September in both years. On average during the two years 144 kg concentrate per cow was offered. Cows grazing late HD cultivars had significantly (P < 0.01) higher milk yield, lactose concentration and solid corrected milk yield (P < 0.09). Cows grazing at low SR had significantly (P < 0.001) higher milk, solid corrected milk, fat, protein, lactose yield and concentration and bodyweight than cows grazing at the high SR. Grass dry matter intake (GDMI) was significantly higher (1.0 kg, P < 0.001) for cows grazing late HD cultivars. Cows grazing at the lower SR had significantly (+1.2 kg, P < 0.001) higher GDMI. Late HD cultivars produced swards with higher ingestibility, better digestibility coefficients, sward characteristics and grass quality. These improvements in sward quality allowed cows grazing later heading cultivars to improve their milk production performance.
Influence de la date d'épiaison et de la ploïdie de variétés de ray-grass anglais sur les performances des vaches laitières au pâturage conduit à deux niveaux de chargement. En Irlande, les systèmes de production laitière reposent sur une utilisation optimale de l'herbe pâturée. L'amélioration des performances au pâturage doit être possible grâce à l'utilisation de variétés bien adaptées à ces systèmes. L'objectif de cette expérience était de quantifier l'effet de quatre variétés de ray-grass anglais pâturées à deux niveaux de chargement sur les caractéristiques de l'herbe, les quantités ingérées et la production des vaches laitières. Cette expérience a été réalisée au cours de deux années consécutives. Les variétés ont différé à la fois par leur date d'épiaison (intermédiaire et tardive) et leur ploïdie (diploïde et tétraploïde) et les deux niveaux de chargement ont été appliqués sur chacune des variétés étudiées. Chaque année, 80 vaches laitières Holstein vêlant au printemps ont été réparties en 8 lots et affectées à l'une des huit combinaisons de traitements. En année 1, les chargements ont été de 4,8 et 4,3 vaches par hectare entre avril et début juin puis de 3,9 et 3,5 jusqu'en septembre, respectivement pour les niveaux haut et bas. Lors de l'année 2, ils ont été de 5,1 et 4,2 vaches par hectare entre avril et début juin puis de 4,3 et 3,5 en automne. En moyenne sur les deux années, les vaches ont reçu 144 kg de concentré durant la saison de pâturage. Les variétés tardives ont permis de produire significativement plus de lait, plus de lait 4 % avec une teneur en lactose plus élevée (P < 0,01). Les vaches affectées au chargement bas ont produit significativement plus de lait, de lait 4 %, de matières grasses, de protéines et de lactose (P < 0,001). La teneur en lactose de leur lait ainsi que leur poids vif ont été également plus élevés. Les quantités d'herbe ingérées ont été supérieures (+1,0 kg, P < 0,001) sur les variétés tardives et chez les vaches du chargement bas (+1,2 kg, P < 0,001). Finalement, les variétés à épiaison tardive produisent une herbe plus ingestible, avec des caractéristiques plus favorables en terme de digestibilité. L'amélioration de ces caractéristiques chez les variétés tardives a permis alors d'accroître les performances laitières des vaches.
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  • HAL Id : hal-00890022 , version 1

Citer

Michael O'Donovan, Luc Delaby. A comparison of perennial ryegrass cultivars differing in heading date and grass ploidy with spring calving dairy cows grazed at two different stocking rates. Animal Research, 2005, 54 (5), pp.337-350. ⟨hal-00890022⟩
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