Overcoming barriers to the implementation of the right to food
Résumé
The right to food is not new, yet many are not aware, misunderstand or marginalize this human right. This article aims to contribute to greater awareness, better understanding and policy dialogue on the right to food. Not only by presenting basic legal texts on the right to food but also by highlighting new insights, different approaches and experiences as outlined in recent publications and seminars. The key argument of the article is that a combination of violation-based and dialogue-based approaches is needed to overcome barriers to the implementation of the right to food and to address different obligations of states. This implies networking between and concerted action of policymakers, legal experts and civil society lobbyists. To make the right to food more applicable in court and of greater use for policymakers and non-governmental organisations, inter-professional and interdisciplinary collaboration is needed.
En dépit d'une relative incompréhension, le droit à l'alimentation n'est pas un droit fondamental nouveau. Il est nécessaire d'en prendre conscience afin de mieux en comprendre les enjeux. Pour y aider, on peut dresser un inventaire des textes juridiques proclamant ce droit fondamental. On peut aussi renouveler l'approche traditionnelle et promouvoir un discours plus pragmatique, destiné à renverser les obstacles qui entravent l'effectivité du droit à l'alimentation en s'appuyant, notamment, sur les obligations dont les États sont les débiteurs. Derrière ce discours, se dissimule en vérité des questions relatives à la " bonne " gouvernance et aux relations entre décideurs publics, experts et société civile.
Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)
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