Les chefs de culture : des interprètes contrariés du nouveau capitalisme agricole. Dualisme d'une professionnalisation - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Thèse Année : 2020

Crop managers: Frustrated interpreters of the new agricultural capitalism. Dualism of a professionalization process

Les chefs de culture : des interprètes contrariés du nouveau capitalisme agricole. Dualisme d'une professionnalisation

Loïc Mazenc
  • Fonction : Auteur
  • PersonId : 744843
  • IdHAL : loic-mazenc

Résumé

This thesis analyzes the transformations of crop managers. This professional group is central to the running of a unique form of agricultural concern, the integrated farm, which symbolises the "new agricultural capitalism" (Purseigle, Nguyen and Blanc, 2017). The archival research carried out to study the sociogenesis of crop managers shows that this professional group has never enjoyed a linear trajectory since its inception from its social existence (Roquet, 2012). Indeed, it has alternated between dominant and dominated positions within the field of agricultural policies. Since its emergence at the beginning of the nineteenth century, its construction was profoundly ambivalent; caught in-between two different dynamics: first, a professionalization "from above" led by landowners and consubstantial with the pursuit of an institutional program (Dubet, 2010) of group formation; second, the contestation of their role and value by farmers committed to family farms without employees. The ethnographic data collected through four immersion periods as an employee, supported by the structural analysis of the job market for crop managers, and a study of their initial and continuous professional training, demonstrate the persistence of this ambivalence. It also shows the dualist nature (Demazière, 2012) of the group’s current professionalization. The processes defining integrated agricultural enterprises — the integration of trade and packaging, the managerialism (Craipeau and Metzger, 2011) of the organization, and its concentration of capital and land — participate in strengthening the professional autonomy of crop managers, serving as the "bridgeheads" facilitating the capitalist accumulation of agricultural concerns, as well as in the destabilization of their professional model. This dissertation therefore sets out to account for the simultaneous and combined developments of a hitherto forgotten profession and of an organization under the pressures of modern capitalism. By studying the dualism of the professionalization process and its effects on the professional group under scrutiny, we demonstrate, among other things, that crop managers are frustrated interpreters of the new agricultural capitalism.
Cette thèse analyse les transformations du groupe professionnel des chefs de culture au sein d’une forme singulière d’entreprise, symbole d’un « nouveau capitalisme agricole » (Purseigle, Nguyen et Blanc, 2017) : les entreprises agricoles intégrées. Le travail sur archives réalisé pour étudier la sociogenèse de la profession de chef de culture montre que dès son existence sociale (Roquet, 2012), le groupe professionnel ne connaît pas de trajectoire linéaire, alternant entre position dominante et position dominée dans le champ des politiques agricoles. Il se caractérise, au cours du XXème siècle, par une ambivalence entre une professionnalisation « par le haut » organisée par les propriétaires terriens, consubstantielle de la construction d’un programme institutionnel (Dubet, 2010) du groupe, et une mise à l’écart par les chefs d’exploitation modernistes qui défendent une agriculture familiale sans salarié. Les données ethnographiques de quatre immersions en tant que salarié, articulées à l’étude de la structure du marché de l’emploi des chefs de culture et à celle des évolutions de leur formation initiale et continue, montrent la poursuite de cette ambivalence et le dualisme (Demazière, 2012) actuel de la professionnalisation du groupe. Les processus définissant les entreprises agricoles intégrées — l’intégration de la commercialisation et du conditionnement, la gestionnarisation (Craipeau et Metzger, 2011) de l’organisation et sa concentration capitalistique et foncière — participent à la fois à un renforcement de l’autonomie professionnelle des chefs de culture, incarnant les « têtes de pont » de la poursuite de l’accumulation capitaliste des entreprises agricoles, et à une déstabilisation de leur modèle professionnel. Ce travail de thèse fait donc le pari initial de rendre compte des évolutions conjointes d’une profession jusqu’alors oubliée et d’une organisation où pénètre la force contraignante du capitalisme moderne. Par l’étude du dualisme du processus de professionnalisation et ses effets sur le groupe professionnel en question, nous démontrons notamment que les chefs de culture sont des interprètes contrariés du nouveau capitalisme agricole.
Fichier principal
Vignette du fichier
THESE_L.Mazenc_chefs_de_culture.pdf (8.38 Mo) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

tel-03194725 , version 1 (09-04-2021)

Identifiants

  • HAL Id : tel-03194725 , version 1

Citer

Loïc Mazenc. Les chefs de culture : des interprètes contrariés du nouveau capitalisme agricole. Dualisme d'une professionnalisation. Sociologie. Institut National Polytechnique de Toulouse, 2020. Français. ⟨NNT : ⟩. ⟨tel-03194725⟩
221 Consultations
143 Téléchargements

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More