A Toxic System: Lord Douglas of Barloch and the Fight for ‘Natural’ Food and Water (1940s-60s) - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Revue française de civilisation britannique Année : 2018

A Toxic System: Lord Douglas of Barloch and the Fight for ‘Natural’ Food and Water (1940s-60s)

Arnaud Page
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Résumé

This article presents the ideas of a post-war Labour peer, Lord Douglas of Barloch (1889-1980), and his campaign against the industrial food system. While histories of environmentalism in Great Britain have mostly focused on responses to pollution and the preservation of landscapes, this article argues that food was a very powerful driver of environmental consciousness. The study of Douglas’ work, whose contribution to the organic movement has rarely been noticed by historians, shows that concerns about the potential toxicity of particular food items and processes were systematically related to broader questions about the impact of the British food system on health and the environment. The article thus shows how the House of Lords provided a forum for numerous discussions of food-related environmental issues in the post-war period, and also how the concerns expressed there were ultimately rarely taken into account by policy-makers.
Cet article présente les idées de Lord Douglas of Barloch (1889-1980), qui fut membre de la chambre des Lords après la Seconde Guerre mondiale, et son combat contre le système alimentaire industriel. Si l’étude des mouvements environnementaux en Grande-Bretagne s’est avant tout concentrée sur les questions de pollution et de préservation des paysages, cet article entend démontrer que la question de la nourriture doit également être placée au cœur de l’histoire des préoccupations environnementales. L’étude des combats menés par Douglas, dont la contribution au mouvement organic a rarement été soulignée par les historiens, montre que les inquiétudes liées au caractère potentiellement toxique de tel ou tel aliment ou processus étaient systématiquement reliées à des questions plus larges relatives à l’impact du système alimentaire britannique sur la santé et l’environnement. Ce travail montre ainsi la façon dont la chambre des Lords fut le siège après la Seconde Guerre mondiale de nombreuses discussions liant alimentation et environnement, mais également que les préoccupations qui y étaient exprimées furent rarement prises en compte par les décideurs politiques.
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hal-03374110 , version 1 (11-10-2021)

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Citer

Arnaud Page. A Toxic System: Lord Douglas of Barloch and the Fight for ‘Natural’ Food and Water (1940s-60s). Revue française de civilisation britannique, 2018, 23 (3), ⟨10.4000/rfcb.2573⟩. ⟨hal-03374110⟩
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