Comment concevoir et proposer à la personne âgée souffrant de trouble de la salivation et de la mastication une offre alimentaire innovante combinant plaisir à manger et valeur nutritionnelle ? Stratégies et approches scientifiques - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Cahiers de Nutrition et de Diététique Année : 2020

How to propose to aging population suffering from salivation and chewing disorders innovative food products satisfying pleasure to eat and nutritional needs? Scientific strategies and approaches

Comment concevoir et proposer à la personne âgée souffrant de trouble de la salivation et de la mastication une offre alimentaire innovante combinant plaisir à manger et valeur nutritionnelle ? Stratégies et approches scientifiques

Mathilde Vandenberghe-Descamps
  • Fonction : Auteur
  • PersonId : 1085075
Claire Sulmont-Rossé

Résumé

Aging is frequently accompanied by a decrease in appetite and food intake, which predisposes the elderly to weight loss and increases the risk of malnutrition. One of the physiological reasons explaining this decrease in food intake is the strong deterioration of the oral health of the elderly making the act of eating painful. Considering the challenge of malnutrition in terms of quality of life and public health, it is essential to develop a food supply that meets the nutritional needs of seniors while satisfying their enjoyment of eating. In this context, the objective of this article is to present an overview of the results obtained within the framework of the ANR AlimaSSenS project whose objective was, via an interdisciplinary and systemic approach centered on Food Oral Processing and bolus formation, the development of food products with high nutritional quality and adapted to the oral capacities of the elderly.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-03130473 , version 1 (12-01-2022)

Identifiants

Citer

Gilles Feron, Mathilde Vandenberghe-Descamps, Claire Sulmont-Rossé. Comment concevoir et proposer à la personne âgée souffrant de trouble de la salivation et de la mastication une offre alimentaire innovante combinant plaisir à manger et valeur nutritionnelle ? Stratégies et approches scientifiques. Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2020, 55 (6), pp.295-304. ⟨10.1016/j.cnd.2020.08.004⟩. ⟨hal-03130473⟩
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