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Communication Dans Un Congrès Année : 2020

Millets Are Back on the Menu, but Not Quite Like Before

Julie Jacquet
  • Fonction : Auteur
  • PersonId : 1088860

Résumé

Millets have held a historical place in the agricultural production, culinary traditions, and cultural life of many communities in south India. Due to policy neglect in the latter half of the 20th century, when rice and wheat were the stars of the “Green Revolution”, neither research not infrastructures were set up to support the production or consumption of millets. Since the mid-2000s, various actors are progressively showing an interest in this family of crops. The structures put in place through this millet renewal present a hybridation of conventional agricultural and alternative practices that the author seeks to explore through a food systems approach. Are millets seeds of resistance or simply the next lucrative fad? How does the appropriation of this traditional crop affect producers’ and consumers’ perceptions of their territory and culinary habits?
Les millets ont occupé une place historique dans la production agricole, les traditions culinaires et la vie culturelle de nombreuses communautés du sud de l’Inde. En raison de la négligence politique de la seconde moitié du XXe siècle, lorsque le riz et le blé étaient les stars de la « révolution verte », la recherche et les infrastructures n’ont pas été mises en place pour soutenir la production ou la consommation de millets. Or, depuis le milieu des années 2000, différents acteurs s’intéressent progressivement à cette famille de céréales. Les structures implantées par ce renouveau du mil présentent une hybridation de pratiques agricoles conventionnelles et alternatives que l’autrice cherche à explorer par une approche des systèmes alimentaires. Les graines de mil sont-elles des graines de résistance ou simplement la prochaine mode lucrative ? Comment l’appropriation de cette culture traditionnelle affecte-t-elle la perception qu’ont les producteurs et les consommateurs de leur territoire et de leurs habitudes culinaires ?

Domaines

Géographie
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Format : typeAnnex_abstract

Dates et versions

hal-03114126 , version 1 (18-01-2021)

Identifiants

  • HAL Id : hal-03114126 , version 1

Citer

Julie Jacquet. Millets Are Back on the Menu, but Not Quite Like Before. CIST2020 - Population, temps, territoires, Collège international des sciences territoriales (CIST), Nov 2020, Paris-Aubervilliers, France. pp.603-606. ⟨hal-03114126⟩
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