Les circuits courts, des innovations sociales pour une alimentation durable dans les territoires - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Norois Année : 2012

Short food supply chains as social innovations for sustainable food in territories

Les circuits courts, des innovations sociales pour une alimentation durable dans les territoires

Résumé

Short food supply chains occur as territorial innovations taking part in the reformulation of local dynamics through the emergence of socio-economic practices whose implications pertain to the different dimensions of sustainable development. They take part in the empowerment not only of producers but also of the set of territorial partners around a mobilization in favour of sustainable food. Based on results from several projects, the paper proposes to go beyond the notion of social innovation for the benefit of territorial innovation, more able to encompass the driving mechanisms which allow a territory to generate socio-economic innovations and the actors to catch these ones. The paper goes back over the theoretical implications of short food supply chains analysis, especially over the link between the approach through capabilities and the New economic sociology. Finally, he highlights the contribution of such a link to seize and understand territorial dynamics around short food supply chains, in the perspective of a territorial governance for a sustainable food.
Les circuits courts agro-alimentaires constituent des innovations territoriales participant d'une reformulation des dynamiques locales via l'émergence de pratiques socio-économiques dont les implications relèvent des différentes dimensions du développement durable. Ils participent notamment d'un empowerment non seulement des producteurs, mais aussi de l'ensemble des partenaires territoriaux autour de la mobilisation en faveur d'une alimentation durable. Fondé sur les résultats de plusieurs projets, l'article propose de dépasser la notion d'innovation sociale au profit de celle d'innovation territoriale, plus à même d'englober les mécanismes d'entraînement qui permettent à un territoire de générer des innovations socio-économiques et à ses acteurs de s'en saisir. Il revient sur les implications théoriques de l'analyse des circuits courts, notamment sur l'articulation entre l'approche par les capabilités et la Nouvelle sociologie économique. Enfin, il montre les apports d'une telle articulation pour l'appréhension et la compréhension des dynamiques territoriales autour des circuits courts, dans la perspective d'une gouvernance territoriale pour une alimentation durable.

Dates et versions

hal-02650468 , version 1 (29-05-2020)

Identifiants

Citer

Yuna Chiffoleau, Benoît Prévost. Les circuits courts, des innovations sociales pour une alimentation durable dans les territoires. Norois, 2012, 2012/3 (224), pp.7-20. ⟨10.4000/norois.4245⟩. ⟨hal-02650468⟩
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