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Article Dans Une Revue Food Policy Année : 2002

The economics of non-GMO segregation and identity preservation

Résumé

Rejection of genetically modified organisms (GMOs) by some consumers worldwide has led to the creation of market signals encouraging the segregation and identity preservation (IP) of non-genetically modified grain from genetically modified (GM) grain. This article examines the costs of non-GMO segregation and IP for seed producers, farmers and grain handlers in the United States. We find that a small fraction of farmers’ total costs of segregation and IP actually come from the steps farmers take to clean planting and harvesting equipment. Costs appear to come mainly from the production process itself (i.e. from foregoing planting of cost-reducing GM varieties). We argue that a major cost for handlers comes from a flexibility loss due to the necessity of dedicating equipment to one of two handling channels (one for GMOs and one for non-GMOs). For maize, an additional major cost comes from the necessity of preventing pollination of non-GM varieties by GM pollen at the seed and farm production stages. Tolerance levels are a key element of costs of segregation, and zero-tolerance levels may be impossible to obtain without major organisational and economic costs.
Le rejet des organismes génétiquement modifiés (OGM) par certains consommateurs dans le monde a conduit à l'apparition de signaux de marché encourageant la séparation entre des produits non OGM à identité préservée et des produits avec OGM. L'article analyse les coûts de ségrégation pour les producteurs de semences, les agriculteurs, les organismes stockeurs et des transformateurs aux Etats-Unis. Pour le soja, il semble que les coûts de ségrégation pour les agriculteurs proviennent essentiellement d'un coût d'opportunité à ne pas bénéficier des réductions de coûts liées à l'utilisation d'une semence OGM. Un coût majeur pour les organismes stockeurs et transformateurs provient d'une perte de flexibilité due à la nécessité de dédier des équipements à l'une des deux filières de production (avec OGM ou non OGM). Pour le maïs, un coût additionnel provient du contrôle de la pollinisation croisée des variétés non OGM par du pollen OGM aux stades de la production de semences et de la production agricole. Les seuils de tolérance sont un élément clé des coûts de ségrégation, et des seuils de tolérance zéro semblent impossibles à atteindre sans des coûts organisationnels et économiques très importants.

Dates et versions

hal-02364321 , version 1 (14-11-2019)

Identifiants

Citer

D.S. Bullock, Marion Desquilbet. The economics of non-GMO segregation and identity preservation. Food Policy, 2002, 27 (1), pp.81-99. ⟨10.1016/S0306-9192(02)00004-0⟩. ⟨hal-02364321⟩

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