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Communication Dans Un Congrès Année : 2011

"Le geste en cuisine : de la technique à l'art culinaire" (2011)

« Mutfakta jestler: Teknikten aşçilık sanatina… » (2019)

Résumé

"The gesture plays a crucial role in culinary development. The transformation of a food into a dish is as much a function of the skill of the cook and the tool used as it is of the organization of the kitchen laboratory. [...] In history, chefs have not stopped refining their ways of doing things, rationalizing their work space, to reach a greater sophistication of the kitchen. It is thus a whole professional know-how that has been transmitted over time, in a perpetual quest for culinary perfection: of what will be called "the culinary art".
"Le geste joue un rôle primordial dans l'élaboration culinaire. La transformation d'un aliment en mets tient tout autant à la dextérité du cuisinier et à l'outil employé qu'à l'organisation du laboratoire de cuisine. [...] Dans l'histoire, les chefs n'ont cessé d'affiner leurs manières de faire, de rationaliser leur espace de travail, pour atteindre à une plus grande sophistication de la cuisine. C'est ainsi tout un savoir-faire professionnel qui s'est transmis au cours du temps, dans une quête perpétuelle de la perfection culinaire: de ce qu'on appellera "l'art culinaire"".
"The gesture plays a crucial role in culinary development. The transformation of a food into a dish is as much a function of the skill of the cook and the tool used as it is of the organization of the kitchen laboratory. [...] In history, chefs have not stopped refining their ways of doing things, rationalizing their work space, to reach a greater sophistication of the kitchen. It is thus a whole professional know-how that has been transmitted over time, in a perpetual quest for culinary perfection: of what will be called "the culinary art". French text "Le geste en cuisine : de la technique à l'art culinaire" translated into Turkish: « Mutfakta jestler: Teknikten aşçilık sanatina… » in "Yemekvekültür", n° 57, Istanbul, 2019, p. 22-31.
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Le geste en cuisine, 2011, Patrick Rambourg.pdf (5.11 Mo) Télécharger le fichier
Origine : Accord explicite pour ce dépôt

Dates et versions

hal-02099244 , version 1 (14-04-2019)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02099244 , version 1

Citer

Patrick Rambourg. "Le geste en cuisine : de la technique à l'art culinaire" (2011). Cuisine et design : la question du geste, du corps et de la représentation, Ecole supérieure d'art et de design, Oct 2010, Reims, France. pp.31-37. ⟨hal-02099244⟩
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