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Article Dans Une Revue Systèmes alimentaires / Food Systems Année : 2018

Innovation and tradition: The viewpoint of French SMEs in the durum wheat sector

Innovation et tradition : le point de vue des PME françaises de la filière blé dur

Résumé

This work investigates the potential of innovations from recent research to boost the competitiveness of French SMEs in the durum wheat sector. Results reveal the importance for SME to innovate without losing the traditional image of their products. High ratings for training suggest the need for concrete actions such as tailored training courses, an online portal, a traditional food-oriented magazine, and a joint technology demonstration platform.
Ce travail vise à évaluer le potentiel des innovations issues de la recherche pour relancer la croissance des PME françaises de la filière blé dur. Les résultats mettent en évidence le double enjeu des PME de ce secteur pour rester compétitif : parvenir à innover en préservant le caractère traditionnel de leurs produits et leur savoir-faire. Ils montrent également l’importance d’actions concrètes telles des formations, des journaux spécialisés ou des plateformes technologiques de démonstration.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-01973829 , version 1 (08-01-2019)

Identifiants

Citer

Sandra Mandato, Hugo de Vries, Claire Mayer-Laigle. Innovation and tradition: The viewpoint of French SMEs in the durum wheat sector. Systèmes alimentaires / Food Systems, 2018, 2018 (n°3), pp.245-257. ⟨10.15122/ISBN.978-2-406-08722-9.P.0245⟩. ⟨hal-01973829⟩
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