Olive oil and health effects: from epidemiological studies to the molecular mechanisms of phenolic fraction - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue OCL Oilseeds and fats crops and lipids Année : 2014

Olive oil and health effects: from epidemiological studies to the molecular mechanisms of phenolic fraction

Résumé

Olive oil is a key component of the Mediterranean diet which is recognized to contribute to its health benefits. Recent prospective studies point towards a protective effect from an olive oil-rich diet in relation to the incidence of cardiovascular diseases and an improvement of cardiometabolic markers such as blood pressure, glycaemia and dyslipidemia, notably by reducing LDL cholesterol and LDL oxidation. The role of minor phenolic fraction was evidenced in intervention trials where lipid profiles showed greater improvement in participants receiving olive oil with higher phenolic content. The phenolic fraction of olive oil is composed of simple phenols (hydroxytyrosol), phenolic secoiridoids (oleuropein aglycone), lignans (pinoresinol), flavonoids and hydroxyisochromans. All these compounds have diverse biological activities that are described in the present review, supporting the protective effects of olive oil against degenerative diseases found in large cohorts monitored in Southern European countries.
L’huile d’olive est une composante clé de l’alimentation méditerranéenne, reconnue pour contribuer à ses bienfaits sur la santé. Les analyses d’études prospectives récentes convergent vers un effet protecteur d’une alimentation riche en huile d’olive vis-à-vis de l’incidence des maladies cardio-vasculaires ainsi qu’à une amélioration de marqueurs cardio-métaboliques tels que la pression artérielle, la glycémie et la dyslipidémie, notamment par la réduction du LDL cholestérol et de l’oxydation des LDL. Le rôle de la fraction phénolique de l’huile d’olive a été mis en évidence dans des essais d’intervention, dans lesquels les profils lipidiques ont été davantage améliorés chez les consommateurs d’huiles d’olive les plus riches en composés phénoliques. La fraction phénolique de l’huile d’olive est composée de phénols simples (l’hydroxytyrosol), de sécoïridoïdes phénoliques (l’oleuropéine aglycone), des lignanes (le pinorésinol), de flavonoïdes et d’hydroxyisochromans. Tous ces composés ont des activités biologiques diverses qui sont décrites dans cette revue et soutiennent les effets protecteurs de l’huile d’olive contre les maladies dégénératives mis en évidence dans de grandes cohortes suivies en Europe du Sud.
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Citer

Marie Josephe Amiot-Carlin. Olive oil and health effects: from epidemiological studies to the molecular mechanisms of phenolic fraction. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2014, 21 (5), pp.1-8. ⟨10.1051/ocl/2014029⟩. ⟨hal-01569911⟩
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