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Article Dans Une Revue Options Méditerranéennes. Série A : Séminaires Méditerranéens Année : 2014

Potentials and challenges for future sustainable grassland utilisation in animal production

Résumé

The paper highlights particular benefits and challenges coming along with ruminant production on permanent grasslands and rangelands. A threefold synergy is i) the utilisation of a nutrient source which is independent of arable land, ii) the ecological benefits of maintained permanent pastures and iii) the production of food with a high nutritional and sensory quality. However, a sustainable use of these pastures requires appropriate management, facing very different challenges depending on the regional conditions. Systemic management schemes based on specific characteristics of the pastures are required for their maintenance and/or development. A further challenge are pasture-bound gastro-intestinal parasites control, which are, however at least partly also an issue of grazing management. The particular nutritional properties of grassland-derived products are scientifically well established, although deeper understanding of specific underlying metabolic mechanisms is still an objective of ongoing manifold research. implementation of instruments for evaluation of these nutritional values in the market chain are lacking. Scientifically many options for the authentication of grassland-based products are under development, and a major task remains their implementation into practice. Decisive for all successful developments are the economic and political frameworks. A multi-perspective re-consideration of the concepts of efficiency for animal production seems to be required for a fair assessment of their services, grassland and rangeland systems bring to global food production
Cet article souligne les avantages du papier et des défis particuliers à venir avec la production de ruminants sur les prairies permanentes et les pâturages. Une synergie est triple i) l'utilisation d'une source d'éléments nutritifs qui est indépendant des terres arables, ii) les avantages écologiques des pâturages permanents entretenus et iii) la production d'aliments avec une haute qualité nutritionnelle et sensorielle. Cependant, une utilisation durable de ces pâturages nécessite une gestion appropriée, face à des défis très différents en fonction des conditions régionales. Systèmes de gestion systémiques fondées sur des caractéristiques spécifiques des pâturages sont nécessaires pour leur entretien et / ou de développement. Un autre défi est le contrôle des parasites gastro-intestinaux pâturage liée, qui sont toutefois au moins en partie aussi une question de gestion des pâturages. Les propriétés nutritionnelles particulières de produits dérivés prairies sont scientifiquement bien établis, bien meilleure compréhension des mécanismes sous-jacents métaboliques spécifiques est encore un objectif de la recherche de collecteur en cours. mise en œuvre des instruments d'évaluation de ces valeurs nutritionnelles de la chaîne du marché font défaut. Scientifiquement de nombreuses options pour l'authentification des produits basés sur les prairies sont en cours de développement, et une tâche majeure reste leur mise en œuvre en pratique. Décisif pour tous les développements réussis sont les cadres économiques et politiques. Un multi-perspective ré-examen des concepts d'efficacité pour la production animale semble être nécessaire pour une juste évaluation de leurs services, les systèmes de prairies et pâturages apporter à la production alimentaire mondiale
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Dates et versions

hal-01499073 , version 1 (30-03-2017)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01499073 , version 1
  • PRODINRA : 265193

Citer

F. Leiber, Magali Jouven, Bruno Martin, Alessandro Priolo, Mauro Coppa, et al.. Potentials and challenges for future sustainable grassland utilisation in animal production. Options Méditerranéennes. Série A : Séminaires Méditerranéens, 2014, A (109), pp.33-48. ⟨hal-01499073⟩
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