The impact of regional trade agreements on agrifood trade flows: The role of rules of origin - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Rapport Année : 2016

The impact of regional trade agreements on agrifood trade flows: The role of rules of origin

Résumé

In this paper we provide an assessment of the impacts of Regional trade agreements (RTAs) on agricultural trade, putting emphasis on the role of rules of origin (RO) which are always part of these agreements. We distinguish trade in raw agricultural products and trade in processed food products. Our sample includes 180 countries over four time periods: 2001, 2004, 2007 and 2011. We consider the main trade agreements involving major world exporting countries of agricultural commodities and food products. Using a gravity model, we introduce dummies for controlling for the multilateral resistance terms and we use the Poisson-Pseudo Maximum Likelihood (PPML) estimation method to deal with zero trade flows. Econometric results globally confirm that RTAs have a positive impact on trade between member countries, a negative or a non significant direct impact of RO, a negative or a non significant cross impact of RTAs and RO. Our estimation results globally support a significant non linear impact of RTAs, its positive effect on trade between members decreasing with the degree of restrictiveness of involved RO. As expected, our results suggest that trade in food products is more sensitive to RTAs and their RO than trade in agricultural products. Contrary to expectations, our estimation results do not support clear differentiated impact of RTAs and involved RO on North to South and South to North agrifood exports. Finally, our results suggest that RO matter regarding the trade impacts of RTAs.
Dans ce papier, nous évaluons l’impact des accords commerciaux régionaux sur le commerce agricole et alimentaire, en mettant en évidence le rôle des règles d’origine qui sont partie intégrante de ces accords. Nous distinguons le commerce de produits agricoles et le commerce de produits alimentaires. Notre échantillon couvre 180 pays observés sur quatre années distinctes : 2001, 2004, 2007 et 2011. Parmi l’ensemble des accords régionaux en vigueur, nous considérons ceux qui concernent les principaux pays exportateurs de produits agricoles et alimentaires. Nous utilisons une équation de gravité, dans laquelle des variables muettes font office de variables de contrôle pour la résistance multilatérale. L’application de l’estimateur Poisson du pseudo maximum de vraisemblance nous permet de prendre en compte les flux de commerce nuls entre certains pays. Les résultats confirment l’impact positif des accords régionaux sur le commerce entre les pays membres. Ils suggèrent que les règles d’origine ont un impact soit négatif, soit non significatif sur le commerce entre pays membres d’un accord régional. Nos résultats indiquent un effet non linéaire significatif des accords régionaux sur les échanges entre pays membres, l’effet positif des accords diminuant avec le degré de restriction porté par les règles d’origine incluses dans les accords. Comme attendu, nos résultats montrent que le commerce de produits alimentaires est plus sensible aux accords régionaux et à leurs règles d’origine que le commerce de produits agricoles. En revanche, nos résultats ne confirment pas notre intuition initiale d’un effet différencié des accords régionaux et de leurs règles d’origine selon qu’ils concernent les flux commerciaux agricoles et alimentaires Nord-Sud ou Sud-Nord. Finalement, nos résultats confirment l’importance des règles d’origine au regard de l’impact des accords régionaux sur le commerce.
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Dates et versions

hal-01462770 , version 1 (05-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01462770 , version 1
  • PRODINRA : 371723

Citer

Marilyne Huchet, Chantal Le Mouël, Mindourewa Peketi. The impact of regional trade agreements on agrifood trade flows: The role of rules of origin. [University works] auto-saisine. 2016, 30 p. ⟨hal-01462770⟩
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