Trade liberalization and regional location: evidence from the French agroindustry
Résumé
This paper aims at evaluating the impact of the growing openness of national economies to international trade on the location of the food industry within countries. From French data, we show that trade liberalization affects the spatial allocation of agri-food production between regions. The effect of imports depends on the levels of accessibility and of production costs where sectors are set up. An increase in imports of agri-food outputs decreases production in sectors located in regions with high production costs while production rises in some regions with low production costs. In addition, an increase in imports of agricultural inputs increases production in agri-food sectors located in regions with low access to national agricultural products.
L'objectif de cet article est d'évaluer l'impact de la croissance de l'ouverture au commerce sur la localisation des activités à l'intérieur des pays. A partir de données françaises, nous montrons que la libéralisation du commerce a un impact sur la répartition spatiale des activités agro-alimentaires entre les régions françaises. L'effet des importations dépend du niveau d'accessibilité des régions et des coûts de production des secteurs dans ces régions. Une augmentation des importations de biens alimentaires diminue la production dans les régions où les coûts de production sont élevés tandis que la production augmente dans celles où les coûts sont plus faibles. En outre, une augmentation des importations agricoles stimule la production des secteurs agro-alimentaires localisés dans les régions éloignées des bassins de production agricoles.