The eye and the mouth. The taste for landscape as a tool to protect heritage food products in Lebanon - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Food and History Année : 2011

The eye and the mouth. The taste for landscape as a tool to protect heritage food products in Lebanon

L’oeil et la bouche. Le goût du paysage pour préserver le patrimoine alimentaire libanais

Résumé

This article offers a critical examination of a geographically based inventory put together in Lebanon linking landscapes and “food heritage”. This systemic approach, which attempts to explain the links between products, producers and landscapes suggests that territories are the product of a specific rural economy which only finds a distant echo in the organisational structure of modern agrosystems.
Faisant état des enjeux attachés à la notion de “patrimoine alimentaire”, cet article propose la mise en perspective d’une démarche d’inventaire de nature géographique réalisée au Liban, s’intéressant aux liens entre paysages et alimentation. Cette approche systémique qui consiste à expliciter les liens entre produits, producteurs et paysages fait apparaître que le territoire est le produit d’une économie paysanne qui ne trouve qu’un écho lointain dans l’organisation des systèmes agraires modernes.

Dates et versions

hal-01383521 , version 1 (18-10-2016)

Identifiants

Citer

Lucile Garçon, Rami Zurayk. The eye and the mouth. The taste for landscape as a tool to protect heritage food products in Lebanon. Food and History, 2011, 9 (2), pp.221-238. ⟨10.1484/J.FOOD.1.102700⟩. ⟨hal-01383521⟩
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