L'inactivation de la protéine hsp27 pour comprendre les mécanismes de tendreté de la viande bovine - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès La revue française de la recherche en viandes et produits carnés Année : 2014

L'inactivation de la protéine hsp27 pour comprendre les mécanismes de tendreté de la viande bovine

Résumé

In order to examine the role of Hsp27 in the molecular mechanisms underlying tenderness, we generated an HspB1-null mouse (Kammoun et al., 2013). The mutant mouse was viable, fertile and showed neither apparent morphological noranatomical alterations. The macroscopic or microscopic muscle phenotype was not altered. However, there was evidence for a muscle-type specific alteration of the molecular phenotype in relation to 1) apoptosis, Hsp status and anti-oxidant status in an oxidative muscle and 2) Hsp status and calcium homeostasis in a glycolytic muscle. Lastly, a preliminary transmission electron microscopy experiment revealed ultrastructural abnormalities in the myofibrillar structure of mutant mice. These data suggest that Hsp27 could directly impact the organisation of the muscle cytoskeleton and contribute to the determinism of tenderness at the molecular and ultrastructural levels.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-01211988 , version 1 (03-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01211988 , version 1
  • PRODINRA : 277630

Citer

Malek Kammoun, Brigitte Picard, Thierry Astruc, Christiane Barboiron, Christophe Chambon, et al.. L'inactivation de la protéine hsp27 pour comprendre les mécanismes de tendreté de la viande bovine. 15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Institut National de la Recherche Agronomique (INRA). FRA., Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. 204 p. ⟨hal-01211988⟩
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