Les rations d’engraissement de taurillons : Eléments d’évaluation de la durabilité - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Poster De Conférence La revue française de la recherche en viandes et produits carnés Année : 2014

Les rations d’engraissement de taurillons : Eléments d’évaluation de la durabilité

Résumé

Different criteria of sustainability were compared to evaluate three bull-fattening systems using contrasted diets based on hay, maize silage or concentrate. Environmental impacts were determined using life cycle assessment, economic margin was evaluated from feeding costs and animal price, and animal welfare related to diet was appreciated through digestive discomfort and health value of produced meat through fatty acid composition. The results show that diet ranking depends on the criteria considered, and that the mode of expression of the criteria is of major importance.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-01209234 , version 1 (02-10-2015)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01209234 , version 1
  • PRODINRA : 279448

Citer

Michel Doreau, Hayo van Der Werf, Thi Tuyet Hanh Nguyen, Cécile Martin, Dominique Bauchart, et al.. Les rations d’engraissement de taurillons : Eléments d’évaluation de la durabilité. 15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. ADIV, Viandes et Produits Carnés, 204 p., 2014, Viandes et Produits Carnés. ⟨hal-01209234⟩
60 Consultations
0 Téléchargements

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More