Des biomarqueurs aux équations de prédiction des qualités sensorielles de la viande de vaches de réforme - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès La revue française de la recherche en viandes et produits carnés Année : 2014

Des biomarqueurs aux équations de prédiction des qualités sensorielles de la viande de vaches de réforme

Résumé

In this study we used a list of proteins previously identified as biomarkers of tenderness in the Longissimus thoracis of young bulls from several breeds. The objective was to verify if these biomarkers could be used to predict tenderness and other sensory qualities in cows from three French breeds: Holstein, Normand and Blond d’Aquitaine. Partial Least Squares (PLS) analysis betw en protein relative abundances evaluated by dot-blot and sensory qualities estimated by trained panels was used in order to establish prediction equations. The predictions obtained varied from 50 to 83% according to the quality and breed studied.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-01194032 , version 1 (04-09-2015)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01194032 , version 1
  • PRODINRA : 280335

Citer

Brigitte Picard, Didier Micol, Nicole Dunoyer, Valérie Hardit, Christophe Denoyelle, et al.. Des biomarqueurs aux équations de prédiction des qualités sensorielles de la viande de vaches de réforme. 15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Institut National de la Recherche Agronomique (INRA). FRA., Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. 204 p. ⟨hal-01194032⟩
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