The determinants of firm exit in the French food industries - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Revue d'Etudes en Agriculture et Environnement - Review of agricultural and environmental studies Année : 2012

The determinants of firm exit in the French food industries

Résumé

A semi-parametric approach is used to estimate firm propensity to exit. The unobserved individual productivity of a firm is first estimated using the Ackerberg et al. (2006) approach and then introduced as a determinant of firm exit in conjunction with other variables that may serve as barriers to exit, including the firm's level of sunk costs and the industry concentration. Using an unbalanced panel of data for 5,849 firms in French food industries from 1996 to 2002, we find a significantly negative relationship between a firm's probability to exit and its individual efficiency and age. In addition to validating these well-known results, we also show that the level of sunk costs may be an important barrier to exit. Ultimately, the relationship between the propensity to exit and the industry level of concentration contains a turning point: the relationship is at first increasing but then becomes decreasing.
Nous étudions les facteurs qui déterminent la propension des firmes à cesser leur activité. La productivité individuelle de la firme n'est pas directement observée mais estimée selon l'approche proposée par Ackerberg et al. (2006). Elle est ensuite introduite dans une équation de sortie à côté d'autres variables. On utilise un panel non cylindré de 5 849 firmes des industries agro-alimentaires françaises observées entre 1996 et 2002. La probabilité de cesser l'activité est négativement reliée à la productivité individuelle et l'âge de la firme. Au-delà de ces premiers résultats bien connus, nous montrons aussi que le niveau des coûts irrécupérables peut constituer une barrière importante à la sortie. La relation entre la propension à la sortie de la firme et le degré de concentration de l'industrie est marquée par la présence d'un seuil de retournement : d'abord croissante, la relation devient décroissante une fois ce point dépassé.
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Dates et versions

hal-00939376 , version 1 (30-01-2014)

Identifiants

Citer

Pierre Blanchard, Jean-Pierre Huiban, Claude Mathieu. The determinants of firm exit in the French food industries. Revue d'Etudes en Agriculture et Environnement - Review of agricultural and environmental studies, 2012, 93 (2), pp.193-212. ⟨10.4074/S1966960712002044⟩. ⟨hal-00939376⟩
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