Effects of high ambient temperature and dietary protein level on feeding behavior of multiparous lactating sows - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Animal Research Année : 2002

Effects of high ambient temperature and dietary protein level on feeding behavior of multiparous lactating sows

David Renaudeau
Nathalie Quiniou
  • Fonction : Auteur
Serge Dubois
  • Fonction : Auteur
Jean Noblet
  • Fonction : Auteur

Résumé

Thirty-three multiparous Large White sows were used to determine the effect of high ambient temperature and level of dietary heat increment on their feeding behavior during lactation. Ambient temperature was maintained constant at 20 or 29 °C over 28-d lactation. The experimental diets fed during lactation were a control diet (NP; 17.6% crude protein) and two low protein diets obtained by the reduction of the CP level (LP, 14.6% CP) or both the reduction of CP and addition of 4% fat (LPF, 15.2% CP). The sows were given feed ad libitum between the 7th and the 27th day of lactation. Feeding behavior parameters were not influenced by diet composition. Between d 7 and d 27, daily feed intake decreased at 29 °C ($P < 0.001$; 4149 vs. 7444 g$\cdot$d$^{-1}$ at 20 °C); this was achieved by a concomitant reduction in meal frequency ($P < 0.001$; 6.5 vs. 9.4 meals$\cdot$d$^{-1}$) and in meal size ($P < 0.10$; 687 vs. 834 g per meal). The ingestion rate was not influenced by temperature (126 g$\cdot$min$^{-1}$ on average), and consequently the reduction of daily feed intake resulted in a decreased ingestion and consumption time (-25 and 28 min$\cdot$d$^{-1}$, respectively). The proportion of small meals (i.e., $<$ 250 g) was higher whereas that of medium sized meals (i.e., 250-1000 g) was lower at 29 °C. Diurnal feed and water intakes represented 84% and 79% of total consumption, respectively. Two peaks in feed were observed, the first one between 07.00 and 13.00 at both temperatures and the second one that was shorter at 29 °C (17.00 to 23.00 vs. 14.00 to 23.00 at 20 °C). Standing activity averaged 127 min$\cdot$d$^{-1}$ with no significant difference between temperatures. About 70% of standing time was dedicated to feed and water consumption. As determined by the calculation of correlation coefficients between post- or pre-prandial interval and meal size, this latter seems to be partly regulated by satiety mechanisms in most sows (67%).
Effets des températures ambiantes élevées et du taux de protéines dans l'aliment sur le comportement alimentaire des truies multipares en lactation. Trente-trois truies multipares Large White $\times$ Landrace ont été utilisées pour déterminer l'effet d'une élévation de la température ambiante et du niveau d'extra chaleur alimentaire sur leur comportement alimentaire au cours de la lactation. La température ambiante est maintenue constante à 20 ou 29 °C au cours des 28 jours de lactation. Trois régimes expérimentaux ont été utilisés au cours de la lactation : un régime témoin (NP ; 17,6 % de matières azotées totales, MAT) et deux régimes à faible teneur en protéines (LP ; 14,6 % MAT) ou avec une réduction de la teneur en protéines et un ajout de matières grasses (LPF, 15,2 % MAT). L'aliment est distribué à volonté du 7$^{\rm e}$ au 27$^{\rm e}$ jour de lactation. Les paramètres du comportement alimentaire ne sont pas influencés par la composition des régimes. Entre le 7$^{\rm e}$ et le 27$^{\rm e}$ jour de lactation, la diminution de la consommation d'aliment à 29 °C ($P < 0,001$ ; 4149 vs. 7444 g$\cdot$j$^{-1}$ à 20 °C) est la conséquence d'une réduction de la réduction du nombre de repas ($P < 0,001$ ; 6,5 vs. 9,4 repas par jour) et de la taille des repas ($P < 0,10$ ; 687 vs. 834 g par repas). La vitesse d'ingestion n'est pas influencée par la température (126 g$\cdot$min$^{-1}$ en moyenne), et par conséquent, la réduction de la consommation d'aliment à 29 °C provoque une diminution du temps d'ingestion et de consommation (respectivement, -25 et -28 min$\cdot$j$^{-1}$). A 29 °C, la proportion des repas de petite taille (i.e., $<$ 250 g) est supérieure alors que celle des repas de taille moyenne (i.e., 250-500 g) est inférieure. La consommation d'aliment et d'eau en période diurne représente respectivement 84 et 79 % de la consommation totale. Deux pics de consommation sont observés, le premier entre 07.00 et 13.00 pour les deux températures et le second (17.00 à 23.00 à 29 °C vs. 14.00 à 23.00 à 20 °C) d'une durée plus courte à 29 °C. Le temps passé en position debout n'est pas affecté par la température et s'élève en moyenne à 127 min$\cdot$j$^{-1}$. Environ 70 % du temps passé debout est dédié à la consommation d'aliment et d'eau. D'après les coefficients de corrélation calculés entre la taille du repas et l'intervalle de temps le séparant du repas précédent ou du repas suivant, il semble que pour la majorité des truies (67 %), la taille du repas soit partiellement régulée par des mécanismes de satiété.

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Citer

David Renaudeau, Nathalie Quiniou, Serge Dubois, Jean Noblet. Effects of high ambient temperature and dietary protein level on feeding behavior of multiparous lactating sows. Animal Research, 2002, 51 (3), pp.227-243. ⟨10.1051/animres:2002020⟩. ⟨hal-00889870⟩
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