Salt stress effect on epinasty in relation to ethylene production and water relations in tomato - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Agronomie Année : 2000

Salt stress effect on epinasty in relation to ethylene production and water relations in tomato

Youssef El-Iklil
  • Fonction : Auteur
Mohammed Karrou
  • Fonction : Auteur
Mohamed Benichou
  • Fonction : Auteur

Résumé

A pool of genetic variability is a prerequisite for any practical approach to improving crop salt tolerance. The objective of this study was to determine how epinasty, a morphological response of tomato to salt stress, can be used as a measure of salt tolerance and how it is related to ethylene production and water relations in tomato. Three Lycopersicon esculentum cultivars (Edkawy, Ramy, and Vemar) and one Lycopersicon sheesmanii accession were subjected to four levels of salt stress at the roots (0, 50, 100, and 200 mM NaCl). Epinasty increased with increasing levels of salinity depending on genotype, leaf age and duration of the salt stress. Relative ethylene production by tomato petioles also increased with the intensity of salt stress, genotype and leaf age; salt tolerant varieties exhibited less epinasty and a lower relative ethylene production.
Effet du stress salin sur l'épinastie en relation avec la production d'éthylène et les relations hydriques chez la tomate. La recherche de la variabilité génétique est l'approche la plus efficiente pour améliorer la tolérance des cultures à la salinité. L'objectif de cette étude est de déterminer comment l'épinastie, une des réponses morphologiques de la tomate au stress salin, peut être utilisée comme critère de tolérance à la salinité. Pour atteindre cet objectif, trois cultivars de Lycopersicon esculentum (Edkawy, Ramy et Vemar) et une accession de Lycopersicon sheesmanii ont été soumis à 4 niveaux de salinité (0, 50, 100 et 200 mM de NaCl). Les données ont montré que l'épinastie a augmenté avec l'augmentation des niveaux de salinité. Son amplitude a dépendu du génotype, de l'âge de la feuille et de la durée du stress. Parallèlement, la production relative d'éthylène était fonction du niveau du stress salin, du génotype et de l'âge la feuille. Les génotypes tolérants ont manifesté, sous stress salin, une faible épinastie et une faible production relative d'éthylène (% de témoin).
Fichier principal
Vignette du fichier
hal-00886055.pdf (180.36 Ko) Télécharger le fichier
Origine : Accord explicite pour ce dépôt
Loading...

Dates et versions

hal-00886055 , version 1 (11-05-2020)

Identifiants

Citer

Youssef El-Iklil, Mohammed Karrou, Mohamed Benichou. Salt stress effect on epinasty in relation to ethylene production and water relations in tomato. Agronomie, 2000, 20 (4), pp.399-406. ⟨10.1051/agro:2000136⟩. ⟨hal-00886055⟩
267 Consultations
559 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More