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Communication Dans Un Congrès Année : 2010

The co-production of knowledge within sustainable agriculture

La coproduction des savoirs dans l’agriculture durable

Résumé

The co-production of knowledge within sustainable agriculture. The techno-science based model of development, which relies on a joint process of acceleration (implementation of a speed society) and space destruction (both material and symbolic) is currently showing its limits. It is indeed causing an ecological, social and meaning crisis. As a result, it calls for the implementation of new modes of production (and of consumption) which re-structure the economic, ecological and social spheres of agricultural activity. These new modes of production are implemented by a great number of farmers which often belong to knowledge co-production spaces. This paper aims at showing how these new modes of production are based on the construction of peasant knowledge which relies on the hybridization of lay knowledge (inherited from tradition) and expert knowledge (produced by modernity), that is of knowledge resulting from revisited tradition.
Le modèle de développement technoscientifique, qui repose sur un processus conjoint d’accélération (mise en œuvre d’une société de la vitesse) et de destruction (physique et symbolique) de l’espace, montre aujourd’hui ses limites. En effet, il est à l’origine d’une triple crise : écologique, sociale et du sens. Par conséquent, il appelle la mise en œuvre de nouveaux modes de production (et de consommation) qui réarticulent les différentes sphères (économique, écologique, sociale) de l’activité agricole. Ces nouveaux modes de production sont mis en œuvre par de nombreux agriculteurs qui appartiennent souvent à des espaces de coproduction de savoirs. L’objectif de cette communication sera de montrer en quoi ces nouveaux modes de production s’appuient sur la construction de savoirs paysans qui reposent sur l’hybridation de savoirs profanes (hérités de la tradition) et de savoirs savants (produits de la modernité), c’est-à-dire de savoirs issus d’une tradition revisitée.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-00539813 , version 1 (25-11-2010)

Identifiants

  • HAL Id : hal-00539813 , version 1

Citer

Estelle Deléage. La coproduction des savoirs dans l’agriculture durable. ISDA 2010 : Symposium Innovation and Sustainable Development in Agriculture and Food [Colloque Innovation et développement durable dans l'agriculture et l'alimentation], Jun 2010, Montpellier, France. 8 p. ⟨hal-00539813⟩
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