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Article Dans Une Revue Dairy Science & Technology Année : 2010

Variability of urea concentration in camel milk in Kazakhstan

Variabilité de la concentration en urée dans le lait de chamelle au Kazakhstan

Bernard Faye
Gaukhar Konuspayeva
Gérard Loiseau

Résumé

Urea is a part of non-protein nitrogen in milk. The variability of its concentration was never reported in camel milk. The present communication aimed to give some reference values on urea content in camel milk and to explore some interpretable variation factors. In 102 milk samples collected in Kazakhstan, at four seasons of the year, in four distant regions and in different species (Camelius dromedaries, Camelius bactrianus and their hybrids), urea was determined in the raw milk. The mean value of urea concentration was 81.6 ± 60.4 mg*L−1 with a range of 0-290.5 mg*L−1. The values changed significantly (P < 0.001) according to season, the highest concentration being observed in spring when the grass contained the highest soluble nitrogen. The milk urea was positively correlated to the total protein concentration in milk. On average, those values were lower than in cow milk.
L'urée représente une part de la fraction azotée non-protéique du lait. La variabilité de sa concentration n'a jamais été rapportée dans le lait de chamelle. Dans 102 échantillons de lait de chamelle collectés au Kazakhstan au cours de quatre saisons, dans quatre régions distantes les unes des autres et chez plusieurs espèces (dromadaire, chameau de Bactriane et hybrides), l'urée a été dosée dans le lait cru. La valeur moyenne de la concentration en urée était de 81,6 ± 60,4 mg*L−1 avec une variation de 0 à 290,5 mg*L−1. Les valeurs variaient significativement (P < 0,001) selon la saison, les plus fortes concentrations étant observées au printemps au moment où les fourrages contenaient une forte quantité d'azote soluble. L'urée dans le lait était positivement corrélée au taux protéique du lait. Ces valeurs étaient en moyenne plus faibles que dans le lait de vache.
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hal-00895769 , version 1 (11-05-2020)

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Citer

Bernard Faye, Gaukhar Konuspayeva, Gérard Loiseau. Variability of urea concentration in camel milk in Kazakhstan. Dairy Science & Technology, 2010, 90 (6), ⟨10.1051/dst/2010025⟩. ⟨hal-00895769⟩
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