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Article Dans Une Revue Animal Research Année : 2005

Effects of crude protein and lysine contents of the diet on growth and body composition of slow-growing commercial broilers from 42 to 77 days of age

Maxime Quentin
  • Fonction : Auteur
Isabelle Bouvarel
  • Fonction : Auteur
  • PersonId : 873493
Michel Picard
  • Fonction : Auteur

Résumé

The effects of two dietary crude protein levels (H = 22.5 and L = 17% on average) and four lysine levels (0.56, 0.66, 0.76 and 0.86%) were compared in a 2 × 4 factorial design, on growth and carcass composition of slow growing broilers (Label) during the finishing period (42-77 days). There were six pens of 28 male chickens per treatment. In each pen, 14 chicks received a stimulating starter diet (13 MJ*kg-1, 1.4% lysine) and the other 14 chicks a poor starter diet (12.1 MJ*kg-1, 1.1% lysine) from 0 to 6 days of age. The starter regime had no significant effect on subsequent performances and no interaction with the other traits. During the finishing period, lysine deficiency at 0.56% induced feather pecking and cannibalism resulting in more severe mortality with the H (33.9%) than the L diet (5.4%). Growth, feed conversion and breast meat yield were significantly improved by lysine supplementation up to 0.76% in the diet whatever the protein level. However, the deterioration of growth and feed conversion for lower lysine levels was more severe for the H diet compared to the L diet (interaction P < 0.001). The H fed chickens had less abdominal fat (3.3%) than the L fed chickens (4.3%) without a significant effect of the lysine level. The lysine requirement measured by regression (exponential and ascending line with a plateau) was close to 0.68%. High dietary protein levels associated with subdeficiency in lysine might favour cannibalism in label chickens during the finishing stage.
Effet de la teneur du régime en protéine et lysine sur la croissance et la composition corporelle de poulets de chair à croissance lente entre 42 et 77 jours d'âge. Les effets de huit aliments différant par leurs taux protéiques (H = 22,5 et L = 17 % PB en moyenne) et leurs taux de lysine (0,56, 0,66, 0,76 et 0,86 %) selon un schéma factoriel (2 × 4), ont été comparés sur la croissance et la composition corporelle de poulets de chair à croissance lente (Label) pendant la période de finition (42-77 jours). Il y avait 6 parquets de 28 poulets males par traitement. Dans chaque parquet, 14 poussins avaient reçu de 0 à 6 jours, un régime de démarrage concentré (13 MJ*kg-1; 1,4 % lysine) et les 14 autres un régime plus pauvre (12,1 MJ*kg-1; 1,1 % lysine). Le régime de démarrage n'a eu aucun effet sur les performances ultérieures ni d'interaction significative avec les autres traitements. Pendant la période de finition, le taux le plus bas de lysine (0,56 %) a induit du picage et du cannibalisme conduisant à une mortalité plus sévère pour le régime H (33,9 %) que pour le régime L (5,4 %). La croissance, l'indice de consommation et le rendement en filets étaient significativement améliorés par la supplémentation en lysine jusqu'au niveau de 0,76 % quel que soit le taux protéique. Cependant, la détérioration de la croissance et de l'indice de consommation pour des teneurs de lysine inférieures, était plus marquée pour le régime H que pour le régime L (Interaction P < 0,001). Les poulets consommant les régimes H avaient en moyenne moins de gras abdominal (3,3 %) que ceux consommant les aliments L (4,3 %) sans effet ou interaction avec le taux de lysine. Le besoin en lysine mesuré par régression (exponentielle et linéaire à plateau) était proche de 0,68 %. Un taux protéique élevé associé avec une subcarence en lysine peut favoriser le cannibalisme chez les poulets label en finition.
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Citer

Maxime Quentin, Isabelle Bouvarel, Michel Picard. Effects of crude protein and lysine contents of the diet on growth and body composition of slow-growing commercial broilers from 42 to 77 days of age. Animal Research, 2005, 54 (2), pp.113-122. ⟨hal-00890030⟩
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